Reuters: G7 nezmění stanovisko k vývoji kurzů měn

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK

Istanbul 2. října (ČTK) - Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G7 na své sobotní schůzce nezmění stanovisko k vývoji na devizových trzích. Napsala to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informovaný zdroj přímo z G7. Schůzka činitelů skupiny se bude konat v sobotu na okraj výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Istanbulu.

Ministři by na závěr své istanbulské schůzky měli vydat krátké komuniké. Dlouho se ale debatovalo o tom, zda je vůbec takový dokument nutný, protože teprve před týdnem skončila širší schůzka G20, která se zabývala širokou škálou témat. Nepředpokládá se, že obsah komuniké se bude lišit od stanoviska, které členové G7 prezentovali na jarní schůzce, kdy se skupina G7 setkala naposledy.

"Nadměrná kolísavost a neuspořádané pohyby směnných kurzů mají nepříznivé dopady na hospodářskou a finanční stabilitu. Devizové trhy dál pozorně sledujeme a v případě nutnosti spolupracujeme," uvedli představitelé G7 na své dubnové schůzce. "Teď žádnou změnu neočekávejte," řekl dnes agenturní zdroj k sobotní schůzce v Istanbulu.

Podle zdroje ale není úplně jasné, jaký postoj mocnosti do budoucna zaujmou k Číně, vzhledem k tomu, že minulá stanoviska G7 apelovala na Peking, aby dovolil růst kurzu čínského jüanu. Čína už je ale členem skupiny vyspělých a rozvojových zemí G20, z které by se mělo stát přední světové fórum, kde se budou řešit ekonomické záležitosti globálního významu.

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK