SD požádají o rozšíření těžby hnědého uhlí v dole Bílina

04.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bílina (Teplicko) 4. října (ČTK) - Severočeské doly (SD) požádají o rozšíření těžebního prostoru v dole Bílina na Teplicku. Těžit zde chtějí do roku 2030 asi osm milionů tun uhlí ročně. Zhruba polovinu by odebírala mateřská společnost ČEZ pro svoji nedalekou elektrárnu Ledvice. V ní ČEZ staví nový 660 MW blok, který má být hotov v roce 2013. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Vladimír Budinský. Těžba v novém území o rozloze 491 hektarů podle něj nepřekročí vládou stanovené limity. V dané lokalitě jsou zásoby uhlí asi do roku 2037.

Za územními limity by v budoucnu SD chtěly těžit v jihozápadní oblasti dolu Bílina. Zde se údajně nachází zásoby asi 100 milionů tun vysoce kvalitního uhlí. "Tento krok, který není v tuto chvíli aktuální, bude samozřejmě proveden po jednáních a dohodě se všemi sousedícími obcemi tak, aby zapadl do strategických územních plánů obcí," uvedl mluvčí. Dodal, že o změně limitů by musela rozhodnout vláda.

Kvůli nynější žádosti o povolení rozšíření těžby se koná takzvaný proces EIA. Podrobná dokumentace k záměrům SD je k dispozici například na radnicích, které s dolem Bílina sousedí. Na jaře je plánováno takzvané veřejné projednání záměru.

Budinský tvrdí, že dokumentace zahrnuje všechna schválená ochranná opatření obcí v okolí dolu. Nové ochranné prvky se SD zavázaly vybudovat kolem obcí Braňany, Mariánské Radčice a Ledvice. Dokumentace podle něho obsahuje požadavek města Lom, aby hornická činnost vůbec nevstoupila do katastru města.

Výsypka Pokrok, poslední vnější výsypka SD, podle mluvčího ukončí činnost počátkem příštího roku a bude následně urychleně rekultivována, čímž se výrazně zlepší prostředí v jejím okolí. V budoucnu by z celého dolu Bílina měla vzniknout rekreační oblast s jezerem o rozloze deset kilometrů čtverečních. Podle plánů firmy by mohlo být napuštěné kolem roku 2070.

Stoprocentním vlastníkem SD se základním kapitálem 9,08 miliardy korun je elektrárenská společnost ČEZ. SD zaměstnávají asi 3500 lidí, v dceřiných firmách SD pracuje dalších téměř 1500 lidí. Loni firma vykázala zisk po zdanění 3,15 miliardy korun. Vytěžila 22,272 milionu tun hnědého uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK