Pětina farmářů omezila výrobu mléka, desetina s ní skončila

05.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Přibližně pětina zemědělských podniků v Česku omezila kvůli nízkým výkupním cenám výrobu mléka. Více než deset procent se chovu mléčných krav přestalo věnovat úplně. Vyplývá to z výsledků šetření, které ČTK poskytla Agrární komora. Nízké výkupní ceny mléka, které nepokrývají ani výrobní náklady farmářů, trvají již rok a trápí zemědělce v celé Evropě.

Z průzkumu vyplývá, že 164 z celkem 1643 dotazovaných chovatelů dojnic v závěru loňského či během letošního roku svůj chov zrušilo, 323 zemědělských podniků omezilo výrobu. Agrární komora odhaduje, že v důsledku toho stavy dojnic poklesly zhruba o 23.000 (o šest procent z celkových stavů pohybujících se kolem 400.000) a produkce mléka se snížila o více než pět procent. Šetření se zúčastnili chovatelé produkující více než 70 procent mléka v tuzemsku. Jeho maximální množství je omezeno dle unijních pravidel kvótou ve výši 2,8 miliardy litrů ročně.

Tuzemští chovatelé již několik měsíců dostávají od mlékáren za litr mléka v průměru kolem šesti korun, výrobní náklady jsou podle nich však minimálně o dvě koruny vyšší. Kvůli propadu cen mléka, obilí a dalších komodit očekává Zemědělský svaz ČR letos meziroční propad tržeb o 20 miliard korun a upozorňuje na to, že poprvé od vstupu země do EU možná skončí hospodaření celého odvětví ztrátou.

Kvůli situaci na trhu s mlékem dnes letos již po několikáté mimořádně jednají v Bruselu unijní ministři zemědělství. Jednání stejně jako v minulosti doprovázejí bouřlivé demonstrace zemědělců z celé unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK