Koruna ztrácela vůči oběma světovým měnám kvůli slovům Tůmy

05.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Koruna dnes oslabila vůči euru i dolaru. Kolem 17:00 ztratila proti pátečnímu závěru k euru devět haléřů a obchodovala se na 25,50 Kč/EUR. K dolaru oslabila o pět haléřů na 17,45 Kč/USD, vyplývá z údajů Patria Online. Důvodem byla reakce trhu na slova guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy.

Guvernér pro agenturu Reuters uvedl, že bankovní rada na jednání 24. září diskutovala o možnosti intervence na devizovém trhu s cílem oslabit korunu, pokud by koruna nadále pokračovala v růstu.

"Tůma dále uvedl, že koruna představuje jedno z největších rizik pro ekonomiku a jen těžko si dovede představit, že by nová listopadová prognóza z dílny ČNB mohla revidovat prognózu inflace v horizontu jednoho roku nahoru," uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Analytik očekává, že nová prognóza z ČNB bude revidována dolů jak pro HDP v letošním roce, tak pro inflaci. "V souladu s touto revizí by pak centrální bankéři měli přistoupit ke snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů," dodal Škop.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory ale zůstává otázkou, jak své vyjádření guvernér centrální banky myslel. "Ze zpráv tiskových agentur to může působit jako okamžitá hrozba. My ale jeho slova chápeme jen jako hrozbu teoretickou. Prakticky se do intervencí nikdo nepožene. Důvod je prostý. Jsou drahé. V úvahu podle nás připadají až někde pod hladinou 24,50 CZK/EUR," informoval Pikora.

Pikora proto považuje pro českou měnu za důležitější to, že ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila svůj výhled Maďarsku. "Nálepka nebezpečného regionu by tím mohla být z regionu postupně smyta. Jakmile opadnou obavy z druhého propadu ekonomiky, bude moci koruna opět posílit. V září testovala hladinu 25,00 CZK/EUR a v říjnu se k ní vrátí," odhadl.

Dolar dnes k euru mírně oslaboval a jeho kurz se kolem 17:00 pohyboval na 1,4617 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK