Putin slíbil více peněz pro ruskou automobilku AvtoVAZ

05.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. října (ČTK) - Ruský premiér Vladimir Putin přislíbil více finančních prostředků na restrukturalizaci největší ruské automobilky AvtoVAZ, která nedávno ohlásila rozsáhlé propouštění. Nepodařilo se mu však získat od francouzského akcionáře Renault pevný závazek, že se k této pomoci připojí. Informovala o tom agentura Reuters.

Putin již minulý týden vyzval automobilku Renault, aby AvtoVAZu poskytla finanční pomoc nebo snížila svůj podíl ve firmě. Renault vlastní v ruském podniku 25 procent akcií.

Viceprezident Renaultu Christian Esteve dnes řekl Putinovi, že Renault má zájem o rozvoj aktivit v Rusku, ale neučinil žádné konkrétní sliby. "Naším hlavním přáním je zůstat vašimi partnery. Domnívám se, že všechna rozhodnutí, která AvtoVAZ učinil, byla bolestivá, ale nezbytná. Můžete se na Renault spolehnout. Cítíme sociální zodpovědnost, což platí také pro AvtoVAZ," uvedl Esteve.

AvtoVAZ se již několik let potýká se ztrátami. V letošním roce pak zaznamenal prudký pokles poptávky po svém modelu Lada. Minulý měsíc firma oznámila, že kvůli snížení nákladů propustí 27.600 zaměstnanců, což představuje 27 procent její celkové pracovní síly.

Renault loni koupil čtvrtinový podíl v AvtoVAZu za miliardu dolarů. Podle ruských zákonů podíl 25 procent nebo více dává firmě právo zablokovat rozhodnutí představenstva. Dalších 25 procent vlastní státní konglomerát Russian Technologies a stejný podíl patří i investiční bance Troika Dialog. Zbývající akcie se obchodují na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK