Japonské akcie stouply

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. října (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky akciím bank a automobilky Mazda mírně stoupl. Na devizovém trhu kurz amerického dolaru klesl v reakci na zprávu, podle nichž údajně vedou arabské ropné země tajná jednání o nahrazení dolaru v obchodu s ropou košem měn. Australský dolar po zvýšení australských úrokových sazeb výrazně vzrostl.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,2 procenta na 9691,80 bodu. V jednu chvíli však sestoupil až na 9628,67 bodu, nejníže od 22. července.

Tokijskou burzu vedly nahoru akcie bank v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group, které reagovaly na to, že banka Goldman Sachs zlepšila investiční hodnocení amerického bankovního sektoru. Akcie Mazdy vzrostly o 7,6 procenta, protože v pondělí automobilka snížila letošní odhad čisté ztráty na polovinu a oznámila nové investice.

Americký dolar oslabila zpráva o jednáních, která by v dlouhodobém horizontu mohla vést k vytlačení dolaru z obchodování s ropou. Také na něj však působila očekávání, že americká centrální banka nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

Dolar ke konci tokijského obchodování klesl k euru o 0,5 procenta na 1,4722 USD. Vůči japonskému jenu oslabil o 0,7 procenta na 88,91 JPY a přiblížil se osmiměsíčnímu minimu 88,23 JPY z minulého týdne.

Australský dolar vyskočil vůči americkému na 14měsíční maximum 0,8876 USD. Reagoval tím na rozhodnutí centrální banky Austrálie zvýšit základní úrok o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Austrálie se tak stala první zemí skupiny G20, která po globální finanční krizi začala zvedat úroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK