CCB: Za tři čtvrtletí zbankrotovalo o polovinu víc firem než loni

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - V prvních třech čtvrtletích letošního roku bylo v ČR vyhlášeno 969 konkurzů právnických osob, což je o 54 procent více než ve stejném období loni. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně zvýšil o 11 procent na 145. Vyplývá to z informací portálu Cribis.cz, které dnes ČTK poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Celkem bylo od ledna do konce září letošního roku podáno 3516 návrhů na konkurz právnických osob nebo fyzických osob podnikatelů. To je o téměř 80 procent více než ve stejném období v roce 2008. Podíl vyhlášených bankrotů podnikatelských subjektů na jejich návrzích se však meziročně o 18 procent snížil.

"Zatímco v prvních třech čtvrtletích loňského roku činil podíl vyhlášených bankrotů fyzických osob podnikatelů a právnických osob na jejich návrzích okolo 39 procent, ve stejném období letošního roku tento podíl činil jen necelých 32 procent," uvedl člen představenstva společnosti CCB Pavel Finger.

V samotném třetím čtvrtletí letošního roku bylo vyhlášeno 343 bankrotů právnických osob, což meziročně představuje nárůst o téměř 77 procent. Proti druhému čtvrtletí se počet vyhlášených bankrotů právnických osob zvýšil o dvacet firem, tedy o šest procent.

Vůbec nejvíce firemních bankrotů (131) bylo letos vyhlášeno v měsíci červenci. V srpnu se však jejich počet snížil na 93. V září byl další nárůst, když bylo vyhlášeno 113 bankrotů právnických osob. Bankroty podnikatelských subjektů vykazují na rozdíl od osobních bankrotů výkyvy již delší dobu, upozornila vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Zatímco počty vyhlášených bankrotů právnických osob rostou, u fyzických osob podnikatelů se letos postupně snižují. V prvním čtvrtletí bylo vyhlášeno 53 bankrotů fyzických osob podnikatelů, ve druhém čtvrtletí to bylo již jen 47 bankrotů a ve třetím čtvrtletí 45 bankrotů.

Statistika vyhlášených bankrotů u fyzických osob podnikatelů je prý zkreslena tím, že tyto podnikatelé mají mnohem více možností, jak se s případnými existenčními problémy vypořádat. Mohou například své podnikání jednoduše ukončit oznámením této skutečnosti. Například jen od ledna do července oznámilo ukončení své činnosti více než 12.000 fyzických osob podnikatelů, podotkla Kameníčková.

Návrhů na konkurz podnikatelských subjektů, tedy právnických osob a fyzických osob podnikatelů, bylo ve třetím čtvrtletí podáno 1299. To je meziročně téměř o 60 procent více. Proti druhému čtvrtletí letošního roku však nárůst činí jen necelá čtyři procenta.

"Odhadujeme, že do konce letošního roku vzroste celkový počet návrhů na bankrot podnikatelských subjektů za zhruba 5000 návrhů, vyhlášeno bude přibližně 1300 bankrotů právnických osob a kolem 170 bankrotů fyzických osob podnikatelů," řekl Finger.

CCB - Czech Credit Bureau, která portál Cribis.cz provozuje, je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000. Od roku 2005 je jejím jediným akcionářem mezinárodní skupina CRIF, která byla založena v roce 1988 v Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK