Brusel vyšetřuje Česko kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes zahájila s Českem řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Rozpočtový deficit letos totiž překročí stanovenou hranici tří procent HDP. Pokud Češi veřejné finance nenapraví, hrozí jim pokuta. Kromě ČR dnes Brusel odstartoval i vyšetřování Slovenska a dalších sedmi členských států, celkově se tak v takzvané proceduře pro nadměrný schodek rozpočtu nachází 20 zemí unie. Za zhoršení veřejných financí v celé EU může především současná hospodářská krize.

Právě propad ekonomiky je příčinou horšího hospodaření i v Česku. To nic ovšem nemění na tom, že vláda bude muset rozpočtový schodek opět výhledově "stlačit" pod tři procenta HDP. Zatím ovšem není jasné do jakého termínu, o tom později rozhodne Evropská komise a členské státy EU. "Plánovaný nadměrný schodek může být v rámci platné evropské legislativy považovaný za výjimečný," uvedla komise.

České ministerstvo financí sice původně plánovalo, že rozpočtový deficit letos dosáhne 3,9 procenta HDP, ale v současnosti odhaduje propad hospodaření až na 5,5 procenta HDP. Pokud by ovšem čeští poslanci neschválili takzvaný úsporný balíček, deficit by byl ještě vyšší a mohl by přesáhnout sedm procent HDP a destabilizovat veřejné finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK