iDnes: BEST Rybnice koupil druhou polovinu firmy Beta Olomouc

07.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. října (ČTK) - Majitel společnosti BEST Rybnice Tomáš Březina koupil za několik desítek milionů korun druhou polovinu výrobce betonových dlaždic firmu Beta Olomouc. Uvedl to dnes server iDnes.cz.

První polovinu podílu v olomoucké společnosti Březina koupil loni v září od podnikatele Jiřího Tilla. Získání druhé části akciového podílu provázel pak více než roční spor mezi Březinou a druhým akcionářem Bety Lubomírem Outratou, od kterého nyní nakonec jeho balík akcií získal. Outrata podle iDnes.cz přitom například podal v rámci tohoto sporu trestní oznámení, které se týkalo poškozování jména Bety na veřejnosti.

Podle něj se Březina formou inzerce v médiích snažil vrhnout na společnost nedobré světlo. To ji mohlo komplikovat například přístup k úvěrům, uvedl server. Outrata se dnes k prodeji svého podílu nevyjádřil.

Firmě BEST se tak završením převzetí Bety otevřela snazší cesta na moravský trh. Betonové dlaždice, které firma vyrábí, jsou totiž velmi těžké a jejich převážení na delší vzdálenost je příliš nákladné. Letos v březnu přitom už BEST oznámil, že plánuje postavit na Moravě továrnu za zhruba 300 milionů korun. Závod má vyrůst v obci Troubky nedaleko Přerova a má zaměstnat kolem 50 lidí. Výroba by v něm měla začít už příští rok na jaře.

Firma BEST funguje 17 let. Loni utržila 1,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 190 milionů Kč více. Dlouhodobě ziskový podnik, který má vlastní zásoby písku na 25 let, zaměstnává 400 lidí ve čtyřech závodech a v pražském obchodním zastoupení na Ruzyni. Výrobu má v Rybnici, Poleradech u Mostu, v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku a Vraníně u Třeboně.

Společnost Beta Olomouc vznikla v roce 1992. Podle firemní internetové prezentace patří k největším tuzemským výrobcům zámkové a tvarované dlažby, ploché dlažby, prvků pro zahradní architekturu a kanalizačních šachet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK