Koruna zabrzdila čtvrteční propad k euru, k dolaru mírně oslabila

09.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Česká měna zabrzdila svůj čtvrteční výrazný propad vůči euru, stagnuje na 25,85 Kč/EUR, zatímco k euru oslabila o tři haléře na 17,54 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu byla v září nulová inflace, což je v souladu s odhady, a podle Analytika Patria Finance Tomáše Vlka je tedy její vliv na finanční trh neutrální.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma v dnešních Hospodářských novinách uvedl, že v případě silné koruny by se inflace mohla udržet v záporných číslech i delší dobu. Intervence na devizovém trhu je přitom podle něj jedním z hlavních nástrojů, které může banka zvážit vedle úrokových sazeb.

Zatímco česká měna dnes propad vůči euru zbrzdila, polský zlotý a maďarský dále ztrácejí. Podle Vlka nedokázal středoevropským měnám v posledních dnech příliš pomoci ani růst akciových trhů, jeho vliv by se podle něj měl ale znovu zvýšit po odeznění regionálních událostí.

Dolar se po lehké korekci stabilizuje na hladině 1,4730 vůči euru. Finanční trhy podle Vlka dnes příliš impulsů nedostanou. Vzhledem k stále mírné pozitivní náladě na trzích, která pomáhá vzhůru akciím i ropě, by dolar měl podle něj spíše ztrácet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK