Firmy na Vsetínsku přerušily kvůli sněhu výrobu, počítají ztráty

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vsetín/Rožnov pod Radhoštěm 15. října (ČTK) - Sněhová kalamita, která v noci na dnešek zasáhla oblast Vsetínska, omezila provoz některých velkých firem i menších podniků. Výpadky proudu je donutily pro dnešní den přerušit nebo omezit výrobu. Podniky hlásí milionové ztráty. Informace vyplývají z ankety ČTK.

Provoz dnes zastavila například společnost ON Semiconductor Czech Republic z Rožnova pod Radhoštěm, která je jedním z největších výrobců integrovaných obvodů a diskrétních polovodičových součástek, jež jsou používány v nejrůznějších elektronických zařízeních. Mluvčí společnosti Lenka Střálková ČTK řekla, že provoz firma ukončila poté, co zaznamenala výpadek proudu.

"Podle informací ČEZu by dodávka elektrické energie mohla být obnovena po dnešní 18:00. Tak snad tomu tak bude. Pokud budeme pevně přesvědčeni, že už je vše v pořádku, provoz budeme obnovovat postupně," komentovala. Ztráty zatím podnik nespočítal, odhaduje je však na několik milionů korun.

Vysoké ztráty očekává i společnost Galvamet z Jasenice na Vsetínsku, zabývající se komplexními službami v oboru tepelného zpracování a povrchových úprav kovů. Podnik zrušil odpolední i noční směnu. "Teď čekáme, jestli to energetici nahodí, aby aspoň dopolední směna mohla nastoupit," uvedl jednatel společnosti Galvamet Aleš Šlechta.

Podobně je na tom i vsetínský Austin Detonator, významný výrobce roznětných systémů. Jedna ze zaměstnankyň firmy ČTK řekla, že podnik ráno přerušil výrobu a stejně jako ostatní podniky čeká, zda bude moci výrobu obnovit v pátek.

Naopak zatím bez omezení jede rožnovská Energoaqua, která se zabývá především poskytováním energetických a vodohospodářských služeb. Technický ředitel podniku Zdeněk Kubín dnes ČTK řekl, že trvalá odstávka výroby zatím nenastala. Výpadky elektrického proudu se však podle něj objevují po celý den ve větší či menší míře. "Jen jednomu podniku nedodáváme, protože přerušil kvůli kalamitě provoz. Teplo nám jede, občas vypne kotelna, ale daří se nám vše rychle zase nahodit," komentoval Kubín.

Na severní a střední Moravě je po sněhové kalamitě bez proudu na 30.000 odběrných míst. Bez elektřiny je téměř celé Vsetínsko. Velké výpadky jsou i na Jesenicku, Frýdecko-Místecku a Šumpersku. V mnoha obcích na Vsetínsku se zavírají školy a školky. Řada domácností s vlastními studnami je bez vody, nefungují jim čerpadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK