Češi kvóty na mléko vykupovat nebudou, ani když se dohodne EU

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 19. října (zpravodaj ČTK) - Česko kvóty na mléko od zemědělců vykupovat nejspíš nebude, ani když se na tom dnes dohodne EU. Novinářům to dnes ráno řekl před zahájením schůzky unijních ministrů zemědělství v Lucemburku náměstek českého ministra Stanislav Kozák. Podle něj v českém rozpočtu není na toto opatření dostatek finančních prostředků, vláda má navíc výhrady i k návrhu na výkup kvót, který dnes představí Evropská komise a ministři by jej podle informací ČTK měli nejspíše schválit.

"Tak jak je návrh ustaven, tak se nejedná o skutečný odkup, ale de facto o vyplacení peněz za roční odložení těchto kvót, protože v příštím roce je může stát opět rozdělit zemědělcům. My máme zájem na odkupu kvót, ale na skutečném odkupu kvót za prostředky Evropské komise," dodal Kozák.

Evropská unie v současnosti každému ze států pomocí kvót stanoví, kolik mohou jeho zemědělci za rok vyrobit mléka. Nyní se však každým rokem kvóty zvyšují až do roku 2015, kdy by měly být úplně zrušeny. Zemědělci však v současnosti nárůst kvót viní z propadu výkupních cen a již delší dobu usilují o jejich snížení. Členské státy tento krok dlouho odmítaly, ale Evropská komise nakonec našla řešení, které sice není snížením kvót, ale mohlo by trh částečně zbavit přebytečného mléka.

To však není jediné opatření, které Evropská komise navrhuje a ministři o něm dnes budou hlasovat. Brusel chce členské státy požádat o rozšíření svých pravomocí. Zatímco dosud museli všechny "záchranná" opatření, jako například prodloužení intervenčních nákupů či podpor soukromého skladování, schvalovat ministři zemědělství, příští by mělo stačit jen rozhodnutí EK. Celý proces rozhodování by se tak výrazně zrychlil. Odpadly by totiž zdlouhavé politické debaty, které často nekončí žádným výsledkem.

Otázkou ovšem zůstává, kde bude Evropská unie na dodatečnou podporu zemědělců brát peníze. Mimořádná tržní opatření, která mají pomoci mlékárenskému průmyslu, od začátku roku vyšla již na více než 600 milionů eur (zhruba 15,6 miliardy korun). Zhruba 21 států, mezi nimiž je podle Kozáka i Česko, chce na dnešním jednání navíc navrhnout další pomoc ve výši 300 milionů eur (zhruba 7,75 miliardy korun), která má putovat přímo chovatelům dojnic. Otázkou zůstává, zda se tento požadavek ovšem podaří státům prosadit. Ministři nicméně budou od 10:00 opět jednat pod tlakem tisíců demonstrujících farmářů, kteří by měli zablokovat celý Lucemburk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK