Koruna v úvodu nového týdne lehce posilovala

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česká měna v úvodu nového týdne lehce posílila. Těsně před 17:00 proti pátečním závěru proti euru zpevnila o pět haléřů na 25,77 Kč/EUR, vůči dolaru se obchodovala o 13 haléřů silnější na 17,23 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna se tak obchodovala v souladu s vývojem v regionu, nový týden zahájily pozitivně i další středoevropské měny. "Hlavní zdroj růstu přicházel zvenku, opět šlo o růst akcií, který dnes zavládl v Evropě a po otevření i v USA," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Celý region profitoval z pokračujícího pozitivního postoje investorů k rizikovějším aktivům. Příznivě se na středoevropských trzích projevil i lepší výsledek polské průmyslové výroby za srpen. Měnám neublížilo ani snížení maďarských úrokových sazeb. To bylo totiž očekáváno a reflektuje ekonomickou stabilizaci této země," doplnil Jan Vejmělek z Komerční banky.

Obchodování s korunou však nebylo podle Vejmělka nijak hektické, kurz se udržel v rámci desetihaléřového pásma. "Zatímco ráno kurz ještě atakoval 25,85 (Kč za euro), v odpoledních hodinách to bylo 25,75 Kč/EUR," poznamenal.

Dolar zůstává náchylný k oslabování, vůči společné evropské měně se obchoduje na 1,4950 USD/EUR. "Dnešek byl bez důležitých zpráv z ekonomiky a klíčová čísla z firemního sektoru mají teprve přijít. Akcie Applu před výsledky ztrácejí, ale Texas Instruments roste a celkově se trh drží v plusu, což dolar drží v defenzivě," dodal Vlk.

Kurz koruny se podle analytiků bude řídit globální náladou investorů i v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK