ArcelorMittal Ostrava letos propustil už 1200 lidí

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. října (ČTK) - Největší tuzemskou ocelářskou firmu ArcelorMittal Ostrava (AMO) letos ve třetí vlně snižování zaměstnanosti opustilo s nadstandardním odstupným bezmála 250 zaměstnanců. Už v prvním pololetí z podniku odešlo přes 950 lidí, píše dnešní regionální příloha deníku Právo. V současné době hutní gigant zaměstnává 5950 lidí, řekla ČTK jeho mluvčí Věra Breiová.

Poslední vlnu dobrovolných odchodů firma spustila v srpnu, s odstupným ve výši 11 až 20násobku průměrného platu v závislosti na počtu odpracovaných let mohli lidé odejít takzvaně dohodou do 15. října. Firma plánovala, že by jich mohlo být až 300. "Nakonec odešlo 247 zaměstnanců," řekla Právu Breiová.

Při zvýšení výroby v posledních měsících už však firma podle odborářů začíná pociťovat nedostatek kmenových zaměstnanců. "Neumím si představit, že by došlo ještě k další vlně snižování zaměstnanosti. Podle mého názoru jsou už stavy nízké a v jednotlivých provozech jsou zaměstnanci přetěžováni," uvedl odborový předák Roman Bečica.

Odborový předák Leopold Laskovský dodal, že už nyní musí firma nabírat na některé činnosti agenturní zaměstnance. "Máme jich desítky, takže prokazatelně je podstav kmenových zaměstnanců. Do kmenových stavů vedení nechce přijímat, a to se nám nelíbí," doplnil Laskovský. Podle Breiové však společnost tím, že dává práci agenturním zaměstnancům, řeší výkyvy na trhu s ocelářskou produkcí.

AMO nyní vyrábí na 65 procent kapacity, zatímco v prvním pololetí byly výrobní kapacity vytíženy na 35 procent. Loni firma dosáhla čistého zisku 4,9 miliardy korun. V roce 2007 podnik hospodařil s čistým ziskem 8,2 miliardy. Firmu ovládá indický miliardář Lakšmí Mittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK