Gartner: Prodej mobilů v ČR letos klesne o pět procent

25.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Prodej mobilních telefonů v Česku letos poklesne zhruba o pět procent na 3,7 milionu přístrojů. V příštím roce by se měl trh vrátit k růstu okolo tří až čtyř procent. Odhaduje to analytická firma Gartner.

"Region východní Evropy byl silně zasažen světovou recesí a to se týká i České republiky," uvedl ředitel české pobočky Gartneru Oldřich Příklenk. V celém regionu se podle něj letos prodá 79 milionů telefonů.

Klesající kupní síla a rostoucí nezaměstnanost se projevily v klesající poptávce domácností. Uživatelé mobilních telefonů letos nakupují méně nových zařízení a spíše si dále ponechávají starší zařízení, uvedli zástupci Gartneru.

I přes recesi odborníci očekávají v Česku i ve východní Evropě růst prodeje takzvaných chytrých telefonů vybavených operačním systémem, který stimuluje příchod nových zařízení na trh. Kvůli velké konkurenci by měly ceny chytrých telefonů v příštích 24 měsících výrazně klesat.

Podle údajů za druhé čtvrtletí je nejprodávanější značkou v regionu Nokia s podílem 51 procent, následuje Samsung s 28 procenty a LG, která měla přes osm procent trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK