Klienti SkyEurope v konkurzu přihlásili tisíce pohledávek

26.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 26. října (ČTK) - Klienti zkrachovalých slovenských aerolinek SkyEurope v konkurzu přihlásili tisíce pohledávek. ČTK to dnes řekl konkurzní správce firmy Ľubomír Bugáň. Velká část nároků se podle něj týká dluhů za nepoužité letenky, pohledávky uplatňují lidé z několika zemí. Termín na přihlášení nároků vůči aerolinkám vyprší dnes.

"Jsme pohledávkami administrativně zahlceni," uvedl Bugáň. Správce měl původně podle zákona vypracovat konečný seznam nároků klientů do deseti dní od uplynutí lhůty na jejich přihlášení. Soud však kvůli vysokému počtu pohledávek prodloužil dobu zpracování o 90 dní.

Konkurz na majetek nízkonákladových aerolinií vyhlásil začátkem září soud v Bratislavě poté, co firmě nevyšel pokus o zlepšení svého hospodaření. SkyEurope zastavily lety na konci srpna kvůli nedostatku peněz.

S prodloužením lhůty na zpracování pohledávek se posunul i termín, do kterého se má uskutečnit první schůze věřitelů. Na ní by konkurzní správce měl poskytnout například podrobnosti o majetku, věřitelích a navrhnout další postup. Schůze by se mohla uskutečnit někdy v únoru 2010, dodal Bugáň. Konkurzní správce kromě shromažďování pohledávek věřitelů spravuje majetek firmy.

Návrh na vyhlášení konkurzu na majetek SkyEurope podal restrukturalizační správce firmy Jozef Griščik. Učinil tak poté, co se společnosti v době soudem povolené restrukturalizace nepodařilo získat peníze na další činnost.

Klienti SkyEurope již jednou přihlašovali pohledávky vůči firmě v rámci restrukturalizace. Správce tehdy zaevidoval stovky nároků, mnohé z nich byly za zrušené lety či nevyplacené mzdy. Protože restrukturalizace společnosti nevyšla, lidé museli své nároky uplatňovat znovu v aktuálním konkurzu.

Klientům SkyEurope zůstalo po zastavení provozu přepravce asi 280.000 letenek na lety, které se již neuskutečnily. Klienti mohli o vrácení peněz za letenky požádat také banku, a to v případě, že je uhradili kartou. Peněžní ústavy v česku i na Slovensku s vyplácením peněz již začaly.

Společnost SkyEurope byla od svého vzniku v roce 2001 ve ztrátě. Její problémy se letos kvůli krizi ještě prohloubily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK