ČEZ podal nabídku na koupi podílu německé energetické firmy ENSO

27.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Tuzemská energetická společnost ČEZ podala nabídku společnosti Vattenfall Europe na nákup podílu zhruba 21,3 procenta v německé firmě ENSO Energie Sachsen Ost. Informovala o tom mluvčí ČEZ Eva Nováková s tím, že detaily nabídky nebudou zveřejněny.

Společnost Enso podniká v oblasti dodávek elektřiny, plynu a tepla. Elektřinou zásobuje přibližně 400.000 zákazníků, pro zhruba 95.000 zákazníků dodává zemní plyn. Více než 50 procent v této firmě vlastní společnost GESO, na jejíž 100procentní podíl podal ČEZ nabídku minulý týden.

"Případná akvizice obou společnosti by posílila pozici ČEZ v regionu, kde již vlastní 50 procent důlní a elektrárenské společnosti Mibrag," uvedla Nováková. Společnost GESO ročně průměrně dodá více než 900.000 odběratelům celkem 10,5 terrawathodiny elektřiny a 11,4 terrawathodiny plynu.

Konsorcium Severočeských dolů Chomutov ze Skupiny ČEZ a skupiny J&T převzalo stoprocentní podíl v Mibragu letos v červnu. Obě firmy v ní drží shodný podíl. Celková hodnota transakce byla 404 milionů eur (zhruba 10,5 miliardy korun). Tuto koupi od amerických společností URS Corporation a NRG Energy Inc. v květnu schválila Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK