Americké akcie dopoledne mírně zpevňovaly

27.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v dopolední části obchodování mírně zvyšovaly, růst se ale omezil na energetické tituly a další průmyslové podniky. Zaostávaly naopak technologické tituly, jejichž index měl ztráty. Na obchodování měl značný negativní vliv nečekaný pokles spotřebitelské důvěry, naopak zpráva o růstu cen rodinných domů trh podpořila.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9931 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,6 procenta. Širší index S&P 500 si připsal téměř 0,3 procenta na 1070 bodů, naopak index Nasdaq Composite měl ztrátu kolem 0,4 procenta a nacházel se v blízkosti 2133 bodů. Během dopoledne se ale ve ztrátě přechodně ocitly všechny tři indikátory.

Index spotřebitelské důvěry, který sestavuje organizace Conference Board, v říjnu klesl na 47,7 bodu a je nejníže od července. Analytici čekali, že index zůstane na zářijové hodnotě, která byla původně stanovena na 53,1 bodu. Revize dat ukázala, že index měl v září hodnotu 53,4 bodu. Na pokles důvěry měly vliv obavy ze zhoršení situace na trhu práce.

Mezi tradičními průmyslovými podniky byl zájem například o energetický koncern BP, který zároveň informoval o hospodaření. Technologiím naopak uškodila emise čínské společnosti Baidu. Firma sice pokračuje ve zvyšování tržeb i zisku, její výhled byl ale horší, než investoři doufali. Akcie klesly zhruba o 15 procent, ale měly tendenci ztráty později snižovat.

"Kolem energií jako celku se očividně hromadí tendence počítat s růstem cen, což teď (k růstu trhu) pomáhá," poznamenal portfolio manažer společnosti Clover Capital Management Matt Kaufler. "Pokud věříte, že to nejhorší už je za námi, pak uvidíte, že ceny ropy se budou dál zvyšovat," dodal.

Americká lehká ropa WTI začala po výstupu na 82 dolarů za barel opět zlevňovat, její cena se ale stabilizovala kolem 79 dolarů. Spolu s ropou se v pondělí snižovaly i ceny dalších komodit, včetně zlata. Jednou z hlavních příčin tohoto vývoje bylo nečekaně silné oživení dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK