Japonské akcie opět oslabily, jsou na třítýdenním minimu

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v propadu a hlavní index zakončil obchodování pod psychologicky důležitou hranicí 10.000 bodů. Trh reagoval hlavně na středeční propad akciového trhu ve Spojených státech, kam se kvůli obavám z dalšího vývoje ekonomiky dostala silná výprodejní vlna. Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 oslabil o 183,95 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,83 procenta na hodnotě 9891,10 bodu. Ocitl se tak nejníže od 8. října. Širší index Topix oslabil o 0,7 procenta na 882,26 bodu.

Na pokles cen akcií měl značný vliv růst kurzu jenu, který škodí vývozcům, a také horší statistická data ze Spojených států, hlavně nečekaný pokles prodeje nových rodinných domů. V úterý to byla zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry, a investoři tak s napětím čekají na dnešní první rychlý odhad o vývoji americké ekonomiky za třetí čtvrtletí.

"Pokud bude růst hrubého domácího produktu (v USA) slabší, než se čeká, pak to zcela jistě nastolí obavy o výhled (vývoje ekonomiky) na další čtvrtletí," poznamenal šéf dealingu v makléřské společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto. Pak by podle něj bylo nutné si položit otázku, zda se proces oživení nezačne zpomalovat.

Jednou z mála výjimek byly akcie letecké společnosti Japan Airlines, které si připsaly zhruba tříprocentní zisk. Reagovaly na informace, že ministr dopravy oznámí chystané kroky vlády na podporu firmy, která se potýká s vysokými ztrátami. Investory především zajímalo, zda vláda firmě pomůže penězi z veřejných rozpočtů.

Na devizových trzích v růstu pokračoval japonský jen, naopak kivi, jak se říká novozélandskému dolaru, je na třítýdenním minimum. Novozélandská centrální banka totiž není nakloněna tak rychlému zpřísňování měnové politiky, jak se očekávalo mezi investory. Japonský jen zpevňoval i vůči dolaru australskému, což je vedle kivi další významná komoditní měna.

Japonský jen vůči australskému dolaru vystoupil až na 80,85 JPY, novozélandský dolar k jenu ztratil asi 0,6 procenta na 65 jenů. Podobně euro k jenu si odepsalo 0,2 procenta na 133,11 JPY, zhruba 1,8 procenta ale ztratilo už ve středu. K americkému dolaru však euro o 0,1 procenta zpevnilo a dostalo se na 1,4728 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK