Světová poptávka po osobní letecké dopravě v září vzrostla

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 29. října (ČTK) - Světová poptávka po osobní letecké dopravě se v září meziročně zvýšila o 0,3 procenta, ale zájem o nákladní přepravu za krize nadále klesal. Uvedla to dnes asociace aerolinií Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Poptávka ve světové nákladní letecké přepravě se v září snížila o 5,4 procenta a v nárůstu osobní letecké dopravy se odrážejí slabá čísla za září minulého roku. Přesto generální ředitel asociace Giovanni Bisignani uvedl, že v propadu poptávky má odvětví to nejhorší za sebou.

"Je příliš brzy nazvat to oživením," podotkl Bisignani ve zprávě. "Z pohledu klesající poptávky může být to nejhorší pryč. Ale průměrné výnosy z letenky jsou katastrofální a náklady rostou," dodal. Celé odvětví vykazuje hluboké ztráty.

Poptávka po letech mezi cestujícími je nyní zhruba pět procent nad minimem z března letošního roku. Je ale stále o šest procent níže proti maximu ze začátku minulého roku.

Nákladní přeprava je 12 procent nad minimem z loňského prosince, ale 17 procent pod vrcholem ze začátku minulého roku. Letecká přeprava nákladu je barometrem světového obchodu a má tendenci se v začátku oživování hospodářského cyklu zvyšovat, protože podniky začínají doplňovat své zásoby.

IATA představuje 230 leteckých společností včetně British Airways, Qantas, United Airlines, Cathay Pacific a Emirates. Asociace předpokládá, že letos odvětví vykáže čistou ztrátu 11 miliard dolarů (zhruba 197 miliard Kč) a v příštím roce čtyři miliardy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK