Jablonecká mincovna bude razit půlkilogramové medaile z platiny

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 29. října (ČTK) - Česká mincovna v Jablonci nad Nisou chystá ražbu platinové medaile o hmotnosti půl kilogramu. V Česku je to vůbec poprvé, co investoři dostanou možnost takovou medaili koupit. Nevíme ani, že by podobnou medaili razila nějaká světová mincovna, řekl dnes ČTK obchodní ředitel Libor Křapka. Zájemce si musí připravit 590.000 korun, přesto už mincovna takových investorů eviduje stovku. Uspokojit jich může až čtyři sta.

S ražbou velkých medailí mají v Jablonci zkušenosti, v minulosti už razili několik podobných investičních medailí ze zlata. Ty ale vážily rovný kilogram. "K ražbě platinové medaile takového rozměru nás inspiroval pád cen platiny na světových trzích," řekl Křapka.

Cena platiny na světových trzích klesá, zpracovává se totiž hlavně v automobilovém průmyslu, který je v útlumu. V úterý se prodávala za 1319,5 dolarů (23.355 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu).

Mincovna chystá celou sérii platinových medailí. Razit je chce každý rok a společným tématem budou slavné české stavby. První medaile bude zdobit chrám sv. Víta v Praze a autorem motivu je sochař Vladimír Oppl, který je mimo jiné autorem české dvacetikoruny. "Pro příští rok chystáme chrám sv. Barbory v Kutné Hoře," dodal Křapka.

Česká mincovna se 60 zaměstnanci byla v minulosti divizí sklářské a bižuterní skupiny Jablonex Group. Od srpna je ale samostatnou akciovou společností, která převzala výrobu oběživa a medailí. Důvodem vyčlenění je prodej mincovny. Podle neoficiálních informací má o podnik vážný zájem šest investorů, mimo jiné českobudějovický Koh-i-noor Holding nebo polská mincovna Mennica Polska. Loni Česká mincovna uskutečnila zakázky za 460 milionů korun a hospodaření skončilo ziskem 60 milionů korun. Letos plánuje tržby kolem půl miliardy korun a 65 milionů zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK