MF: Deficit veřejných financí letos stoupne na 6,6 procenta HDP

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Deficit veřejných financí kvůli hospodářské recesi stoupne letos na 6,6 procenta. Vyplývá to z fiskálního výhledu zveřejněného dnes ministerstvem financí. Česko tak nesplní tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku října byl loni deficit veřejných financí 2,1 procenta HDP.

České republice tak bude podle MF uložena povinnost co nejdříve, pravděpodobně však nejpozději do roku 2013, snížit deficit vládního sektoru pod úroveň maastrichtského kritéria ve výši tří procent HDP. "Na základě předkládaného fiskálního výhledu je však zřejmé, že současné nastavení rozpočtové politiky neumožní dosáhnout požadovaného cíle, a to s největší pravděpodobností ani v roce 2013, tedy za horizontem současného výhledu," uvedlo MF.

Pokud by ČR neplnila podle MF doporučení EU k odstranění nadměrného schodku, hrozí zemi rovněž až pozastavení čerpání prostředků z Fondu soudržnosti.

V roce 2010 by měl podle odhadů MF deficit veřejných financí klesnout na 5,3 procenta.

Kvůli vývoji deficitu veřejných financí MF očekává i prohloubení vládního dluhu. Ten loni činil přibližně 1,105 bilionu korun, což představuje 30 procent HDP. Letos ministerstvo očekává propad dluhu až na přibližně 1,284 bilionu korun, což odpovídá 35,5 procenta HDP. I tak by ale ČR splnila tuto podmínku pro přijetí eura, protože podle maastrichtských kritérií nesmí dluh přesáhnout 60 procent HDP.

Česká republika loni nesplnila dvě z maastrichtských kritérií, tedy požadavků EU nezbytných pro přijetí eura. Kvůli loňskému celosvětovému růstu cen a dalším vládním opatřením loni Česko nesplnilo kritérium inflace, přičemž letos by jej již opět plnit mělo. ČR rovněž nesplnilo kurzové kritérium, protože země zatím nevstoupila do systému směnných kurzů ERM II.

Maastrichtská kritéria:

Inflace - ČR loni neplnila, letos bude pravděpodobně plnit

- odchylka od průměru tří členských zemí s nejnižší inflací maximálně 1,5 procenta (ČR loni vykázala 6,4 procenta, referenční hodnota byla 4,1 procenta)

Veřejné finance - ČR loni plnila; letos ne

- schodek veřejných financí maximálně tři procenta HDP (ČR měla loni 2,1 procenta; letos zřejmě bude 6,6 procenta HDP)

Zadluženost - ČR plní

- zadluženost země nesmí přesáhnout 60 procent HDP, i když je možné, aby stát s vyšší mírou zadluženosti přijal euro za předpokladu, že se jeho zadluženost trvale snižuje (ČR loni měla 30 procent, letos se očekává 35,5 procenta HDP)

Měnový kurz - ČR zatím nevstoupila do systému ERM II

- udržování kurzu měny ve stanoveném pásmu alespoň dva roky

Úrokové sazby - ČR nemá problémy

- průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba nesmí překročit o více než dva procentní body průměr úrokových sazeb tří členských zemí, které mají nejnižší inflaci (ČR měla 4,7 procenta; referenční hodnota byla 6,6 procenta)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK