ÚP: Firmy propouštějí zaměstnance a přijímají je jako brigádníky

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Mnohé úřady práce zaznamenaly v posledních měsících jev, kdy firmy propouští své zaměstnance jen proto, aby je ihned vzaly zpět jako brigádníky. Na jejich příjmech se tak podílí stát svými podporami i platbou odvodů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi krajskými úřady práce. Zástupci firem tvrdí, že nejde o masové zneužívání systému.

Například Úřad práce v Mostě podezírá desítky firem, že na Mostecku okrádají stát o miliony korun měsíčně a stovky nezaměstnaných o část starobního důchodu. Firmy zneužívají podle ředitele úřadu Oldřicha Malého zákon, který povoluje nezaměstnaným přivydělat si až 4000 korun měsíčně, tedy polovinu minimální mzdy.

"Jsme vůči tomu bezmocní. Dříve řádně pracující dělníci se stávají nezaměstnanými na brigádě. Berou sociální podporu a stát jim platí zdravotní a sociální pojištění za firmy. Ty pak vyplatí dělníkům legálně pár tisíc korun a potají další nezdaněné tisíce za celoměsíční práci, aby si nezaměstnané udržely," uvedl Malý. Nezaměstnaných, kteří si přivydělávali, úřad práce před rokem evidoval stovky, nyní je to bezmála 1500 lidí. "Bují to jako rakovina. Lidi se k nám chodí evidovat v montérkách a zároveň nesou smlouvu, že pracují na dohodu o pracovní činnosti," vysvětlil Malý.

"Nemáme informace, že by firmy plošně propouštěly své zaměstnance a poté je přijímaly zpět jinou formou pracovně právního vztahu," řekl ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Nejde podle něj o masové zneužívání dohod o provedení práce. O několika případech se hovoří delší dobu, takže příslušné státní instituce by měly věc řádně vyšetřit a vyvodit patřičné důsledky, dodal.

Podobné zkušenosti jako pracovníci úřadů práce na Mostecku či v Pardubickém kraji mají i jejich kolegové ze střední Moravy. "V našim případě můžeme mluvit o desítkách firem, které zaměstnance propustily a zaměstnávají je na zkrácený úvazek. Týká se to nejen výrobních podniků, ale i oblasti služeb," upozornila vedoucí odboru trhu práce olomouckého úřadu práce Monika Gloserová.

"Děje se to, ale není to nijak masové. Na Zlínsku momentálně evidujeme kolem tisícovky podobných pracovníků, číslo narostlo v posledním měsíci. Nehledala bych v tom podfuk," míní mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová. V drtivé většině prý firmy neměly zakázky, nemohly zaměstnance udržet, a když poté zakázku získaly, vzaly je zpět alespoň jako brigádníky. Snaží se tak udržet lidi v kontaktu s firmou pro případ, že by pracovníky potřebovaly v budoucnosti, podotkla.

Jihočeské úřady se ale zatím s podobným postupem firem nesetkaly. "Žádný takový trend jsme nezaznamenali a ani kolegové z dalších úřadů práce v Jihočeském kraji," řekl ČTK zástupce ředitele českobudějovického úřadu práce Vladimír Brablec. Doplnil, že jihočeské firmy se v krizi snaží ušetřit náklady na pracovní sílu například tím, že přijmou nezaměstnaného, na kterého dostanou od úřadu práce příspěvek. Většinou jde o hůře zaměstnavatelné lidi v evidenci pracovních úřadů.

Analytik Patria Finance David Marek připomněl, že firmy se snaží snižovat náklady všemi možnými způsoby. Proto často nahrazují tradiční zaměstnanecké kontrakty takzvaným švarcsystémem, agenturními zaměstnanci nebo brigádníky. Jde prý o reakci na zhoršení ekonomické situace v kombinaci s příliš rigidní pracovněprávní legislativou. "Pokud firmy vědí, že zaměstnávání lidí formou normální pracovní smlouvy vede ke zbytečným komplikacím a nákladům při změně ekonomické situace, hledají jiné formy získání pracovních sil, pracovní místa vůbec nevytvoří, případně se poohlédnou v zahraničí," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK