Průzkum: O dovolenou nad rámec zákona přišla desetina zaměstnanců

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Tuzemské firmy kvůli krizi nadále svým zaměstnancům škrtají většinu poskytovaných benefitů. V porovnání letošního a loňského třetího čtvrtletí například přišlo přes deset procent lidí o dovolenou nad rámec daný zákonem, více než čtyři týdny placené dovolené tak mělo 27 procent zaměstnanců. Stejný podíl lidí dostával od zaměstnavatelů příspěvky na důchodové spoření, což bylo meziročně méně o devět procent. Vyplývá to z analýzy Merces.cz, do které se zapojilo téměř 100.000 zaměstnanců.

Také zhruba o deset procent se snížil počet zaměstnanců, kterým firma poskytovala příspěvky na vzdělávání. Podobný pokles průzkum prokázal ale i u bezplatného poskytování nápojů na pracovištích či poskytování stravy nad rámec zákona.

Nejvýraznější pokles nefinančních benefitů průzkum odhalil v poštovních službách, účetnictví a auditu a těžbě nerostů. Naopak bez výrazného dopadu na krácení benefitů zůstávají státní správa, informační technologie a elektrotechnický průmysl. "Státní správa je jedním z vítězů boje o kvalitní lidi v době krize: nesnižuje mzdy a nemusí omezovat ani benefity. Tím pádem se stává konkurenční především pro menší společnosti," komentoval výsledky průzkumu jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Podobné dopady má krize také na snižování finančních benefitů. Ve třetím čtvrtletí loňského roku odměny přesáhly 15.000 korun měsíčně, letos to bylo o 900 korun méně. Průměrná výše odměn tak poklesla o šest procent. Zatímco v loňském roce na ně dosáhla téměř celá čtvrtina zaměstnanců, letos to bylo jen něco nad 18 procent. Podle Jakuše je pro zaměstnavatele stále mnohem jednodušší omezovat nefinanční benefity a snižovat odměny, naproti tomu snížení mezd a úspory mimo personální oblast jsou podle něj náročnější opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK