Dráhy chystají novou zákaznickou kartu, systém má stát 250 mil.Kč

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - České dráhy chystají zavedení nové verze své zákaznické karty, známé pod názvem In-karta. Náklady na nový systém by během pěti let měly být zhruba 250 milionů korun. Záměr již schválila dozorčí rada společnosti, dodavatele řešení chce podnik vybrat v tendru. ČTK má materiál k dispozici.

Inovace má zjednodušit zapojení karty Českých drah do integrovaných dopravních systémů velkých měst a krajů. To potvrdil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Podle něj by se nové karty mohly zapojit během několika let do deseti regionálních systémů. "Pilotní projekt chceme realizovat v Praze a ve Středočeském kraji," uvedl mluvčí.

Na nové karty bude možné "nahrát" aplikace pro jízdné v jednotlivých krajských městech nebo krajích. Dráhy si od novinky také slibují spravedlivější rozdělení tržeb mezi místními dopravními podniky a železnicí, které se dnes děje na základě nárazových průzkumů.

Invaze drážních karet do měst je nyní předmětem jednání všech stran. Uskutečnění prvního projektu v Praze závisí na úspěchu jednání s hlavním městem a jeho dopravním podnikem. V případě krachu jednání se prý dráhy mohou rozhodnout pro pilotní projekt v jiném regionu nebo mohou "celý záměr přehodnotit".

Podle Šťáhlavského se nyní připravují technické podmínky pro výběrové řízení. Přesné datum vyhlášení tendru zatím není stanoveno. Nový systém by měl podle představ vedení ČD přinést dodatečné tržby 300 milionů korun za pět let.

Platnost současných karet se zkracovat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK