Americké akcie díky oživení ekonomiky USA výrazně rostou

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Americké akciové trhy zaznamenávaly v první části dnešního obchodování díky příznivé zprávě o růstu ekonomiky USA výrazné zisky a umazávaly značnou část středečních ztrát. Údaje zmírnily obavy z toho, že oživování ekonomiky z recese bude slabé a pomalé.

Dow Jonesův index v první polovině newyorského obchodování postupně zvyšoval zisky a krátce před polednem stoupl o procento na 9858 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 1,3 procenta na 1056 bodů a souhrnný index trhu Nasdaq se zvýšil o 1,5 procenta na 1089 bodů. Ve středu Dow Jones ztratil 1,2 procenta a Nasdaq se propadl o 2,7 procenta.

Americká ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí růst o 3,5 procenta, což mírně překonalo odhady ekonomů. Ukončila tak pokles, který trval čtyři čtvrtletí po sobě. Zpráva obnovila růst na širším trhu, kde index S&P 500 klesal čtyři dny za sebou.

Trhu pomohly i příznivé výsledkové zprávy velkých firem. Akcie Motoroly vyskočily o deset procent a Procter & Gamble posílil o tři procenta. Růst trhu zpomaloval ropný koncern Exxon Mobil, jehož akcie kvůli horšímu zisku oslabovaly o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK