Americké akcie po zprávě o oživení ekonomiky USA prudce vzrostly

29.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes po dnech propadu zažily silný růst, jímž reagovaly na příznivou zprávu o návratu americké ekonomiky k růstu. Údaje zmírnily obavy z toho, že oživování ekonomiky z recese bude slabé a pomalé. Na devizovém trhu zpráva oslabila kurz dolaru a zvýšila kurz eura, protože investoři začali vedle akcií a komodity nakupovat i měny s vyššími výnosy v čele s eurem.

Dow Jonesův index v dnešním závěru stoupl o 2,05 procenta na 9962,58 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 2,25 procenta na 1066,10 bodu a souhrnný index trhu Nasdaq posílil o 1,84 procenta na 2097,55 bodu. Trh tím smazal středeční ztráty, kdy Dow Jones klesl o 1,2 procenta a Nasdaq se propadl o 2,7 procenta. Indexy Nasdaq a S&P 500 dneškem zastavily čtyřdenní sérii poklesu.

Americká ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí růst o 3,5 procenta, což mírně překonalo odhady ekonomů. Ukončila tak pokles, který trval čtyři čtvrtletí po sobě. "Jsme v první fázi procesu oživení," řekl agentuře Reuters Les Satlow z investiční společnosti Cabot Money Management.

Trhu pomohly i příznivé výsledkové zprávy velkých firem. Akcie Motoroly vyskočily o deset procent a Procter & Gamble posílil o téměř čtyři procenta. Růst trhu zpomaloval jen ropný koncern Exxon Mobil, jehož akcie kvůli horšímu zisku mírně oslabily.

Akcie podpořil i odvrat investorů od dolaru. Americká měna dnes pod vlivem zprávy o růstu americké ekonomiky oslabila vůči euru i řadě dalších měn s vyššími výnosy. Zpráva obnovila mezi investory optimismus, čímž je odvrátila od nákupů bezpečných měn jako dolar nebo jen a zvýšila jejich chuť vrátit se k rizikovějším investicím.

Euro vůči dolaru ke konci newyorského obchodování posílilo o jedno procento na 1,4854 USD; australský dolar, měna s nejvyššími úroky z bohatých zemí, zpevnil o 2,2 procenta. Dolarový index proti koši šesti měn oslabil o 0,6 procenta na 75,947 bodu, i tak ale zatím tento týden získává více než půl procenta.

Dolar naopak sílil vůči japonskému jenu, u něhož se extrémně nízké úrokové sazby čekají ještě déle než v USA. Dolar k jenu tak posílil o 0,9 procenta na 91,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK