Erste Bank poskytla od počátku roku úvěry za 130 miliard EUR

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Objem úvěrů, které od počátku roku poskytla rakouská Erste Group Bank, vzrostl o tři procenta na 130 miliard EUR. ČTK o tom dnes informovala Hana Cygonková z Erste Bank.

V prvních třech čtvrtletích letošního roku Erste Group Bank klesl meziročně čistý zisk na 720,1 milionu eur (asi 18,9 miliardy Kč) z 1,463 miliardy eur. Provozní zisk bance meziročně stoupl o 26,6 procenta na rekordních 2,78 miliardy eur, informovala banka již ve čtvrtek večer.

Rizikové náklady Erste Group Bank v poměru k průměrným pohledávkám za klienty vzrostly oproti prvním třem čtvrtletím minulého roku o 140,6 procenta na celkem 1,45 miliardy EUR. Podíl nebonitních úvěrů vztažený na celkové úvěrové riziko ve třetím čtvrtletí dosáhl 3,8 procenta, když na konci roku 2008 byl 2,9 procenta a v pololetí 2009 činil 3,6 procenta.

"Nevěříme, že by krize již byla za námi, ale první náznaky jako například oslabení nárůstu nebonitních úvěrů svědčí o tom, že to nejhorší je za námi," uvedl generální ředitel Erste Group Andresa Treichl.

Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje služby především drobným klientům. Má více než 16 milionů zákazníků a zaměstnává přes 54.000 lidí ve zhruba 3000 pobočkách. Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteuňa. Banka rovněž působí například v Chorvatsku, Maďarsku nebo Srbsku. Erste ovládá rovněž rumunskou Banca Comerciala Romana a vlastní majoritní podíl v ukrajinské Bank Prestige.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK