Nafta i benzin v uplynulém týdnu zdražily o 50 haléřů

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - O více než 50 haléřů zdražila v průměru v týdnu do pondělí 26. října většina pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 27,95 koruny za litr, tedy o 52 haléřů dráž než o týden dřív. Motorová nafta zdražila o 51 haléřů na průměrných 26,56 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil o 52 haléře na průměrných 27,61 Kč za litr. Nepatrně - o haléř - se zvýšila i cena plynu LPG. Motoristé ho kupovali za průměrných 11,96 za litr.

Podle pondělních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot také sleduje, nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 44 haléřů na průměrných 27,70 koruny za litr, cena nafty se zvýšila o 49 haléřů na průměrných 26,11 koruny za litr.

"Na čerpacích stanicích rostly ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu nad očekávání výrazně. Důvodem je rostoucí cena ropy, která se vydala směrem vzhůru pod dojmem relativně dobrých výsledků amerických firem za třetí čtvrtletí," komentoval čísla analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka ceny zvyšuje také další oslabení americké měny, optimismus mezi investory a velké množství peněz v oběhu, které tlačí ceny většiny investičních aktiv vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK