Průmyslová výroba v září klesla o 11,9%

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Průmyslová výroba v září meziročně klesla o 11,9 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 16,0 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 13,8 procenta, z toho zahraničních o 11,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V srpnu meziročně průmyslová výroba klesla podle revidovaných údajů o 8,4 procenta.

Tržby z přímého vývozu v běžných cenách se v září meziročně snížily o 13,4 procenta, uvedl ČSÚ. V podnicích s 50 a více zaměstnanci evidenční počet pracovníků meziročně klesl o 14,7 procenta, průměrná mzda v těchto podnicích naopak vzrostla o 6,6 procenta.

Podle statistiků uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů, když září letošního roku mělo oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den méně. Po očištění od těchto vlivů podle odhadu ČSÚ klesla průmyslová produkce meziročně o 9,8 procenta.

Zářijový pokles průmyslové výroby byl podle Jiřího Škopa z Komerční banky v souladu s tržním očekáváním. "Za celý letošní rok odhadujeme pokles průmyslové výroby kolem 13,4 procenta," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK