Slamečka navrhl zvýšit mýtné v pátek o polovinu

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Ministr dopravy Gustáv Slamečka navrhl zvýšit mýtné sazby v pátek odpoledne o 50 procent. O návrhu bude v příštích dnech jednat s ostatními ekonomickými ministry a sdružením dopravců Česmad Bohemia. Zatím není jasné, zda se mýtné v jiné dny naopak sníží. Na dotaz ČTK to sdělil Slamečka.

Podle představ ministra dopravy by měly kamiony platit o polovinu více v době mezi 15:00 a 21:00. Vyšší mýtné má nahradit původně chystaný celoroční zákaz jízd kamionů v pátek. Zákaz již prošel ve sněmovně do druhého čtení, v případě zavedení vyšších mýtných sazeb je vláda ochotna jej z parlamentu stáhnout.

"Kompenzace v jiných dnech je stále předmětem diskuse," uvedl Slamečka. Jak ČTK sdělil mluvčí Česmadu Martin Felix, sdružení požaduje, aby nové opatření mělo na dopravce neutrální dopad z hlediska nákladů. "Má jít o regulační opatření, a ne o další ždímání peněz z dopravců," řekl Felix. Znamená to, že v jiné dny chtějí dopravci naopak nižší mýtné.

Jako průměrná sazba na českých dálnicích se uvádí 4,05 koruny na kilometr. Sazby se však liší podle počtu náprav a emisních norem, navíc na zpoplatněných úsecích silnic první třídy jsou nižší. Například kamion s emisní normou Euro 2 a čtyřmi nápravami platí nejvyšší tarif, který činí 5,4 koruny za kilometr dálnice.

Změnu mýtných sazeb podle dnů v týdnu a denní doby umožnila ministerstvu dopravy novela zákona o pozemních komunikacích, kterou koncem září podepsal prezident Václav Klaus. Novela zároveň od příštího roku rozšiřuje povinnost platit mýtné i na malé náklaďáky s hmotností nad 3,5 tuny, kterým dosud stačily dálniční známky.

Sazby pro malé vozy ještě nejsou určeny, zřejmě však budou stejné jako u kamionů. Platby však budou nižší díky nižšímu počtu náprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK