Od neděle budou muset úřady a firmy používat datové schránky

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Od neděle budou muset všechny úřady, státní instituce a společnosti zapsané v obchodním rejstříku používat datové schránky, tedy elektronická úložiště dat pro doručování dokumentů. Systém má nahradit papírovou komunikaci úřadů a firem, datovou schránku si mohou zřídit i jednotliví občané. Část odborníků se obává, že systému hrozí těsně před spuštěním přetížení, protože většina subjektů nechala aktivaci schránky až na poslední chvíli.

Podle aktuálních údajů na webu se počet aktivovaných datových schránek k dnešnímu dni pohybuje okolo 104.000. Přes datové schránky přitom bude muset povinně komunikovat téměř 340.000 firem zapsaných v obchodním rejstříku a orgánů veřejné moci. Těm úřadům a firmám, které si datovou schránku neaktivují do neděle samy, bude schránka aktivována automaticky. Musejí pak počítat s tím, že pokud si zprávu zaslanou do schránky nepřečtou do deseti dnů, bude platit domněnka, že zpráva jim byla doručena, a že tedy znají její obsah.

Pro fyzické osoby je zřízení schránky nepovinné, lidé si o ně mohou zažádat na kontaktních místech Czech POINT na obecních úřadech nebo poštách.

Pro právnické osoby i pro jednotlivé občany bude provoz datových schránek i odesílání zpráv bezplatné. Česká pošta, která schránky provozuje, bude za správu systému vybírat poplatky od státu. Tyto částky budou nižší než současné platby za korespondenci úřadů. Ministerstvo vnitra, které má zavádění datových schránek na starosti, tvrdí, že nový systém ušetří státu přes 200 milionů korun ročně na poštovních poplatcích.

Elektronizaci státní správy prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS). Sociální demokracie projekt nedávno zkritizovala s tím, že o připravenosti datových schránek pochybuje. Určité pochybnosti vyjadřují i některé subjekty, kterých se nová povinnost týká. Systému datových schránek se obávají například soudy, které poukazují na to, že nemají dostatečné technické vybavení, takže systém jim zřejmě bude fungovat velmi pomalu. Kritici systému tvrdí, že se tím prodlouží soudní řízení. Potíže předpovídají také představitelé některých úřadů a podniků, v odlehlejších lokalitách si navíc stěžovali na nedostatek informací.

Tři dny před spuštěním projektu datových schránek se na webu navíc objevila jejich kopie, která sice názvem i grafikou vypadá jako vstupní brána do oficiálních schránek, se schránkami ale ve skutečnosti nemá nic společného. Podle televize Prima počítačoví odborníci občanům doporučují, aby na tuto adresu nesdělovali žádné osobní údaje, protože by mohly být zneužity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK