České akcie byly v říjnu stabilní, index ztratil 1,36 pct

30.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Akcie na pražské burze se v průběhu října nedokázaly dostat z poměrně úzkého pásma, ve kterém se drží prakticky již od začátku srpna. Index PX se pohyboval v rozmezí zhruba 1110 bodů až 1180 bodů. Hlavní index PX ubral 1,36 procenta na 1141,4 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Trh postrádal výraznější impulz, když kupců na cenách v blízkosti ročních maximálních hodnot není mnoho. Na druhou stranu k výraznější korekci nebyla díky stále přetrvávajícímu optimismu na světových trzích ochota," řekl ČTK analytik společnosti Fio David Brzek. Analytik Broker Consulting Jan Lener připomněl, že index dosáhl nejvyšší hodnoty 12. října, kdy zakončil obchodování na 1183,6 bodu.

Nejlepší výkonností se prezentovaly akcie Komerční banky, které v říjnu posílily o 4,2 procenta. Výraznou oporou kurzu KB byly dvě nová doporučení od Deutche Bank a HSBC.

Neztrátovějším titulem se naopak staly akcie mediální skupiny CME, které v uplynulém měsíci přišly 20 procent hodnoty. V průběhu měsíce vedení přišlo s varováním ohledně budoucího hospodaření, vysvětlil Brzek.

Výraznější pokles postihl ještě akcie ECM se ztrátou 11 procent, Pegas Nonwowens (-osm procent) a AAA (-5,8 procenta). Akcie Unipetrolu přišly o 3,7 procenta, Orco o tři procenta, ČEZ o 2,4 procenta. Akcie ČEZ se podle Lenera v poslední třetině měsíce opět nadýchly k růstu.

Akcie NWR klesly o 2,3 procenta, Erste Bank o 1,5 procenta, Philip Morris o 1,1 procenta a Telefónica O2 o 0,2 procenta. Naopak akcie pojišťovací skupiny VIG posílily o 3,5 procenta.

Příští týden budou podle analytiků vedle pokračující výsledkové sezóny investory zajímat především americká makroekonomická data. V Evropě budou investoři sledovat zasedání Evropské centrální banky. "Celkově se domníváme, že by trh mohl i pro příští týden zůstat spíše v lehce negativní náladě," uvedl analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK