MfD: Elektřina zlevní méně, než se čekalo, podraží distribuce

31.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Elektrická energie zlevní méně, než se čekalo. Elektřina bude sice lacinější asi o 15 procent než letos, lidé ale podle Mladé fronty Dnes zaplatí jen asi o pět procent méně. Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt listu řekl, že podraží služby spojené s její distribucí, které se na výsledné ceně podílejí téměř z poloviny.

"Otevřeně říkám, že cena této regulované složky bude růst. O kolik procent, zatím nelze říct," uvedl Fiřt.

Celkové zlevnění elektřiny pro rodiny tak bude měsíčně spíš v řádech desetikorun, maximálně několika stokorun u domácností, které elektřinou topí, napsal list. Víc ušetří domácnosti, které elektřiny spotřebují hodně. Regulovaná složka, která zdraží, je u nich totiž menší. Na druhou stranu jde o stejné domácnosti, kterým elektřina loni výrazněji podražila.

Víc peněz za přenos elektřiny podle MfD dostanou především elektrárenské firmy a státní firma ČEPS, která se stará o elektrické vedení.

ČEZ v pátek skončil s obchodováním na energetické burze a cena nakupované elektřiny se zastavila přibližně o 15 procent níž než loni. Jde o "surovou cenu", konečné zlevnění samotné komodity by však mělo tomuto číslu odpovídat, napsal deník. Přesnou cenu za elektřinu ČEZ oznámí během několika týdnů.

Patnáctiprocentní pokles ceny mimo jiné znamená, že lidé, kteří na jaře využili nabídky ČEZ a zafixovali si sazbu na rok 2010, nic nevydělají ani neztratí. Půjde však jen o cenu takzvané silové elektřiny. K ní je třeba připočíst právě peníze za její dopravu k zákazníkovi a další služby, které podraží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK