Auditor fondů K1: Hovořit o defraudaci je příliš odvážné

31.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 31. října (ČTK) - Německá společnost K1 Global, která spravuje takzvané hedgeové fondy, bude mít několik měsíců omezenou likviditu, a nemůže vyplácet vklady tak, jak požadují klienti. Nicméně hovořit v této souvislosti o defraudaci je podle auditora fondů příliš odvážné. Auditor také řekl, že negativní publicita o fondech K1 firmě jenom ubližuje.

"Zatím nebylo nic prokázáno," sdělil podle agentury Reuters profesor Josef Augustin Becker na dotaz k dění kolem společnosti K1. Zakladatel K1 Helmut Kiener byl ve čtvrtek zadržen a je podezřelý z několika trestných činů, mimo jiné z defraudace a zneužití důvěry. Prokuratura se domnívá, že někteří klienti z řad bank mohli přijít o miliony dolarů.

Becker je profesorem financí a účetnictví na univerzitě aplikovaných věd v Ludwigshafenu. Ve firemních materiálech K1 je uveden jako auditor tohoto podniku. Firma investuje svěřené peníze do několika cílových hedgeových fondů, které využívají široké škály investičních technik.

Hedgeové fondy jsou určené především pro bohatší klientelu či instituce a nepodléhají tak přísné regulaci, jako klasické investiční fondy určené pro veřejnost. Hedgeové fondy mohou investovat krátkodobě i dlouhodobě, ale také během dne určitý cenný papír několikrát prodat a znovu nakoupit, podle vývoje na burzách. Mohou také spekulovat na pokles cen, což je u klasických investičních fondů prakticky nemožné.

O hedgeových fondech K1 se začalo v médiích hovořit po Kienerově zatčení. Informace o Kienerově vyšetřování podle Beckera znamenají pro firmu nežádoucí pozornost veřejnosti. "Ten bezpočet zpráv v médiích může zničit důvěryhodnost fondu. V konečném důsledku tak investoři musejí dlouho čekat na výplatu peněz," sdělil Becker.

V Kienerově zatykači je uvedeno, že finančník mohl poškodit i bankovní ústavy Barclays a BNP Paribas, které možná přišly až o miliony dolarů. Vyšetřování se točí kolem hedgeového fondu, který je registrovaný v Karibiku. Podle prokuratury případ zasahuje na obě strany Atlantiku a je klasickou ukázkou zpronevěry, kdy si správce za svěřené peníze klientů pořizoval osobní věci, jako jsou letadla či luxusní nemovitosti.

Banka Barclays podle Reuters možná v této souvislosti přišla o většinu ze zhruba 220 milionů dolarů (asi 3,9 miliardy Kč). "Pokud by Barclays věděla o plánech podezřelého, pak by fondu K1 Global Sub Trust v letech 2006 až 2009 nesvěřila žádné peníze k investování," stojí v zatykači. Peníze, které měl fond ve správě, se podle zatykače zřejmě ztratily.

Vyšetřování se zaměřuje na hedgeový fond K1 Global Sub Trust, jehož správcem byl právě Kiener. Ten je psychologem z praxe a kdysi v Německu prodával reklamu do publikace Žluté stránky, než se přesunul do finančního sektoru. Kienerův komentář k případu se nepodařilo zajistit, jeho právníci ale tvrdí, že proti jeho zadržování ve Würzburgu podají odvolání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK