VŠE: ČR sužuje problém dlouhodobé nezaměstnanosti

01.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Česko v posledních osmi letech sužuje problém dlouhodobé nezaměstnanosti, vyplývá ze studie Institutu rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické. Zatímco míra nezaměstnanosti je v ČR výrazně lepší než průměr EU, v poměru dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu nezaměstnaných byla země loni čtvrtá nejhorší v Evropě.

"Od roku 2001 se tento ukazatel pohybuje kolem hodnoty padesát procent, což je alarmující číslo. Znamená to, že zhruba polovina lidí, kteří jsou bez práce, nebyla v zaměstnání více než rok. U této skupiny obyvatel je dokázáno, že je jen velmi malá pravděpodobnost jejich návratu do zaměstnání," uvedl ředitel institutu Miroslav Křížek.

Studie také poukazuje na anomálii, kdy přestože svět ohrožuje ekonomická krize, poměr dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu lidí bez práce strmě klesá. Tento jev je prý způsoben velkým počtem nově nezaměstnaných obyvatel.

Rapidně klesající míra dlouhodobě nezaměstnaných je podle studie způsobena několika faktory. Kvůli ekonomické krizi a hromadnému zavírání podniků se výrazně zvýšil počet nově nezaměstnaných, což mělo za následek naopak výrazné snížení poměru dlouhodobě nezaměstnaných. Jelikož před začátkem krize měla ČR jednu z nejmenších měr nezaměstnanosti v Evropě, kolem čtyř procent, je zde nyní tento jev o to silnější.

Také určité procento dlouhodobě nezaměstnaných kvůli strachu z krize odešlo předčasně do starobního důchodu, či bylo jinak vyřazeno z evidence. Tato anomálie však prý během několika měsíců odezní a poté očekává institut opět návrat k původní hodnotě kolem padesáti procent.

Příčiny této situace vidí Křížek v nepružně nastaveném trhu práce, který jde ruku v ruce s příliš štědře nastaveným sociálním systémem. Ten dostatečně nemotivuje lidi bez práce k hledání zaměstnání a podporuje šedou ekonomiku. "Pokud se nemalému počtu nezaměstnaných vyplácí pobírání sociálních dávek v kombinaci s prací načerno víc než regulérní zaměstnání, je zde něco špatně," uzavřel.

Institut rozvoje podnikání je samostatným útvarem VŠE, jeho cílem je podpora podnikání mezi studenty i širokou veřejností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK