Britské bankovnictví se od základů změní, vzniknou i nové banky

01.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Britské finanční ústavy The Royal Bank of Scotland (RBS), Northern Rock a Lloyds Banking Group v nejbližších letech prodají až 700 svých poboček, aby obhájily státní pomoc, kterou jim kvůli dopadům finanční krize poskytla tamní vláda. S odkazem na informované zdroje to dnes uvedla agentura AP. Oficiální oznámení úřadů lze podle agentury čekat v nejbližších dnech.

Majetek, který banky prodají, budou úřady rezervovat pro nové zájemce o vstup na britský bankovní trh. Plán předpokládá, že na konci procesu, který by mohl trvat asi pět let, by v Británii mohly být dvě nebo tři zcela nové bankovní skupiny.

Zdroj z britské vlády AP řekl, že zmíněné banky teď jednají s ministerstvem financí a s regulačními orgány Evropské unie. Jednání se točí kolem toho, jak velké části majetku se banky budou muset zbavit výměnou za pomoc, kterou jim vláda poskytla z peněz daňových poplatníků.

"V zásadě se očekává, že budou muset prodat některé pobočky, a to každá z nich," nastínil představy regulačních orgánů agenturní zdroj. To dnes v rozhovoru na televizní stanici BBC potvrdil ministr financí Alistair Darling. Snaha přivést na trh bankovních služeb v Británii nové firmy je podle něj především vedena záměrem zvýšit konkurenci.

"Já chci teď zahájit proces reforem a obnovy, abychom měli bezpečnější a konkurenceschopnější bankovní systém, v němž bude více velkých bank, než kolik jich máme teď," řekl Darling, jehož cituje agentura Reuters. "Přijít by měli i noví hráči a já doufám, že v následujících letech zde budou snad dva nebo tři," dodal ministr.

Zdroj AP sdělil, že Northern Rock zřejmě bude muset prodat všech svých zhruba 100 poboček, stovek poboček se bude muset zbavit Lloyds, která jich teď má asi 3000. Velkou část poboček ze svých asi 2200 bude prý muset oželet i RBS. Nabídky na nákup těchto poboček ale nebudou moci podávat zavedené banky jako Barclays nebo španělská Banco Santander, která v Británii ovládá tři bankovní skupiny.

Británie do tamních bank v loňském a letošním roce napumpovala miliardy liber, aby předešla kolapsu tamního bankovního systému. Northern Rock byla už loni zestátněna, v bankách RBS a Lloyds má vláda značné podíly.

Kroky vlád zemí Evropské unie bedlivě sleduje Evropská komise, která hlídá, aby byla veškerá poskytnutá pomoc v souladu s pravidly konkurence. Brusel už dal najevo, že banky, které dostaly pomoc z veřejných zdrojů, možná vyzve k prodeji části majetku. Smyslem je neutralizovat výhody, kterých se bankám dostalo ve srovnání s jejich konkurencí.

V případě RBS, Northern Rock a Lloyds Banking Group výtěžek z prodeje poboček britské vládě nepřímo pomůže získat zpět část peněz, které na záchranu bank vynaložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK