Letiště Praha očekává pokles zisk o pět pct z loňských 1,7 mld.Kč

01.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Letiště Praha letos očekává meziroční pokles zisku zhruba o pět procent, řekl dnes v Otázkách Václava Moravce na ČT generální ředitel firmy Miroslav Dvořák, jenž je zároveň prezidentem Českých aerolinií (ČSA). Loni letiště vykázalo hrubý zisk 1,7 miliardy korun.

Dvořák odhadl, že meziroční propad přepravených cestujících bude na konci roku do deseti procent, ačkoli ještě ve čtvrtletí byl pětinový. Ke konci října ale činil 9,8 procenta, v pololetí byl 13,5 procenta. Situaci vylepšila letní sezona.

Kromě počtu cestujících letos každý měsíc klesá množství přepraveného zboží a pošty. Do září letadla z Ruzyně odvezla či na Ruzyni přivezla necelých 30.000 tun zboží, což znamená meziroční pokles téměř o pětinu.

Meziroční propad výkonů se letiště snaží vyrovnat redukcí nákladů, které nyní ve srovnání s loňskem snížilo na 86 procent, řekl Dvořák.

Letiště Praha má 2300 zaměstnanců a v roce 2008 odbavilo 12,63 milionu cestujících. Cestující mají v letošní sezoně k dispozici nabídku 50 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 125 destinacemi po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK