Nezaměstnaným dal stát do října 11 mld. Kč, dvakrát víc než loni

01.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Stát ke konci třetího čtvrtletí vyplatil na podporách v nezaměstnanosti 11,4 miliardy korun, což je více než dvojnásobek proti stejnému období loni. Tehdy nezaměstnaní čerpali podpory v celkové výši 5,3 miliardy korun. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová.

Podle ní lze očekávat za celý letošní rok výdaje na podpory 15,7 miliardy Kč. Ve srovnání s loňskem by to bylo o 8,6 miliardy více. Ke konci září letošního roku pobíralo v Česku podporu v nezaměstnanosti 177.918 lidí, což je meziroční nárůst o zhruba 74.000 osob.

Tento vzrůstající trend kopíruje nárůst průměrné míry nezaměstnanosti, která na konci třetího čtvrtletí dosáhla 8,6 procenta, zatímco loni to bylo 5,3 procenta. Výsledky za říjen MPSV zveřejní 9. listopadu.

Pro letošní rok bylo původně ve státním rozpočtu vyčleněno na výplatu podpor v nezaměstnanosti pět miliard korun. V průběhu roku však musela být částka navýšena na 14,4 miliardy, tedy zhruba o 190 procent. Suma ale není konečná. Na podporu v nezaměstnanosti by měl stát podle rozhodnutí vlády z minulého týdne uvolnit ještě 1,97 miliardy korun.

V Česku bylo v září půl milionu lidí bez práce, což je 8,6 procenta. Jen za září bylo na úřadech práce nově zaevidováno 80.825 osob. Nejvyšší nezaměstnanost je v okresech Most (16,5 procenta), Karviná (14,5 procenta) a Šumperk (14,2 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK