Japonské akcie uzavřely na třítýdenním minimu

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. listopadu (ČTK) - Japonské akcie v pondělí uzavřely na třítýdenním minimu. Exportéři byli zasaženi silnější domácí měnou a nepříznivými údaji o spotřebitelských výdajích ve Spojených státech. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 2,3 procenta na 9802,95 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od 7.října.

Bankovní tituly oslabovaly po zprávě o tom, že americký úvěrový ústav CIT Group požádal o ochranu před věřiteli. Bankrot firmy CIT se sice již několik měsíců očekával, mohl by však mít negativní dopad na situaci na úvěrových trzích a na křehkou ekonomiku USA, napsala agentura Reuters.

"Ekonomické indikátory začínají ukazovat nejistotu ohledně budoucnosti navzdory prozatím solidním firemním výsledkům," upozornil analytik Jutaka Miuta z makléřské společnosti Mizuho Securities. "Máme tu řadu zpráv, včetně té o CIT, které vyvolávají mezi investory nervozitu ohledně vyhlídek pro ekonomiku," dodal.

Výrobce spotřební elektroniky Sony se propadl o 5,8 procenta poté, co minulý týden oznámil, že utrpěl již čtvrtou čtvrtletní ztrátu za sebou. Automobilka Honda Motor oslabila o 2,1 procenta a výrobce fotoaparátů, kopírek a tiskáren Canon o 3,1 procenta.

Na devizovém trhu japonský jen nejprve výrazně posílil, později ale o většinu svých zisků přišel. Dolar tak vůči jenu oslabil pouze o 0,1 procenta na 90,03 JPY, ačkoli se předtím propadl až na dvoutýdenní minimum 89,18 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,4774 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK