V tendru na dostavbu Temelína jsou prý jen tři přihlášky

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Do výběrového řízení na dodávku nových jaderných bloků pro Jadernou elektrárnu Temelín se přihlásili pouze tři zájemci, americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva. S odvoláním na zdroj blízký vládě o tom informoval server Lidovky.cz.

Informace o účastnících tendru si od firmy ČEZ vyžádal kabinet premiéra Jana Fischera, který se chce v soutěži významně angažovat. Vicepremiér a mibnistr obrany Martin Barták v neděli v České televizi prohlásil, že vláda jako většinový majitel ČEZ musí mít "enormní" vliv na rozhodování v této věci.

Uzávěrka pro předložení přihlášek do výběrového řízení byla v pátek a vítěz bude znám v roce 2011. Američané, Rusové a Francouzi svou účast v tendru již dříve zveřejnili, ale spekulovalo se i o tom, že se do soutěže zapojí také japonská společnost Mitsubishi. Ta však přihlášku podle serveru nepodala.

Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun.

V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

Podle ředitele útvaru výstavby jaderné elektrárny ČEZ Petra Závodského by mohl ČEZ podepsat smlouvu s dodavatelem na konci roku 2011. Stanovisko EIA, které zhodnocuje dopady na životní prostředí, očekává podle něj firma zhruba v červenci 2011. Podle Závodského je nyní možné postavit jadernou elektrárnu za tři roky, a to pomocí předpřipravených velkých modulů, které se na místě jen smontují.

Na výstavbě prvních dvou bloků Temelína se podílel Westinghouse a ještě do příštího roku do elektrárny bude dodávat jaderné palivo. Od roku 2010 jej nahradí ruská firma TVEL, která vyhrála výběrové řízení v roce 2006.

Dva nynější jaderné bloky v Temelíně mají instalovaný výkon po tisíci megawattech, reaktory jsou tlakovodní. První blok byl spuštěn v roce 2000, druhý o dva roky později. Loni temelínská jaderná elektrárna vyrobila 12,103 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK