Schodek rozpočtu se koncem října prohloubil na 138,1 mld. Kč

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Stát hospodařil ke konci října se schodkem 138,1 miliardy korun, schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom počítá s deficitem 38,3 miliardy korun. Proti minulému měsíci se deficit zvýšil o 50,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni ke konci října skončil státní rozpočet v přebytku 10,9 miliardy Kč.

Pro letošek byl rozpočet schválen na základě dnes již nerealistického odhadu vývoje ekonomiky. Vláda chce oficiálně zvýšit schválený schodek rozpočtu na letošní rok o 14 miliard Kč na 52,2 miliardy. Důvodem je větší potřeba peněz na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu. Vyplývá to z návrhu novely zákona o státním rozpočtu na rok 2009, kterou vláda předložila sněmovně.

Kvůli hospodářské krizi MF očekává, že rozpočet skončí se schodkem kolem 165 miliard korun. Hospodaření státu zhoršuje především výpadek daňových příjmů. Schodek je nejhorším výsledkem hospodaření rozpočtu za leden až říjen od roku 1993, v srpnu i v září to bylo obdobně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK