Pecina: Schránku si aktivovala polovina úřadů a asi třetina firem

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Datovou schránku si před povinným termínem samo aktivovalo 29 procent firem a 53 procent orgánů veřejné moci. Ostatním subjektům, které schránku musí od 1. listopadu používat, byla aktivována automaticky. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Doplnil, že rozhodl o vytvoření speciálního týmu, který se bude snažit kontaktovat firmy a úřady, jež si ze schránek nebudou vyzvedávat datové zprávy.

"Dnes mohu konstatovat, že ze 7564 orgánů veřejné moci si schránku samo aktivovalo 4043 těchto institucí, což je 53 procent. U právnických osob je ten poměr bohužel mnohem horší - ze 342.115 právnických osob si aktivovalo schránku pouze 29 procent, 71 procent jsme museli aktivovat sami automaticky," řekl Pecina.

Ministr připustil, že u subjektů, které si schránku neaktivovaly samy, existuje riziko, že o své zákonné povinnosti vůbec neví nebo schránku zatím neumí ovládat.

Datové schránky, tedy elektronická úložiště dat pro doručování dokumentů, musejí od neděle používat všechny úřady, státní instituce a společnosti zapsané v obchodním rejstříku. Systém má nahradit papírovou komunikaci úřadů a firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK