Koruna na počátku týdne posílila k euru i dolaru

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes ve srovnání s pátečním závěrem posílila k euru i dolaru. Závěr obchodování ji zastihl na 26,37 Kč za euro, tedy o 14 haléřů silnější než na konci minulého týdne. K dolaru koruna posílila o 16 haléřů na závěrečných 17,79 Kč/USD.

Koruna nijak nereagovala na výsledek říjnového indexu průmyslové aktivity, bez odezvy trhu zůstalo i hospodaření státního rozpočtu či publikovaný emisní kalendář na prosinec, který ukázal na záměr ministerstva financí znovuotevřít 15letý dluhopis a emitovat dalších šest miliard korun.

Koruna se podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka po úvodním zhoupnutí držela na mírně silnějších úrovních ve srovnání s koncem minulého týdne během celého dne. Další zisky pak přidala až v poslední půlhodině po dobrých zprávách z americké ekonomiky, posílila až na 26,34 k euru. "Index ISM indikující aktivitu v průmyslu vyšel vyšší než konsensus, jak naznačoval dílčí index z Chicaga. Lépe dopadly také rozjednané prodeje domů. Tyto výsledky dodaly sílu středoevropským měnám, ale především akciím a také ropě," uvedl Vlk.

Dolar dnes podle Vlka nijak nevybočil ze svého chování v poslední době. Dobré zprávy a posílení rizikových aktiv mu přinášejí ztráty a jeho kurz k euru se dostává na 1,4840.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK