Americké akcie během dopoledne zpevňovaly

02.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden bez větších změn, příznivá statistika z USA a dalších zemí je ale později katapultovala prudce vzhůru. Na investory zapůsobila také zpráva, že automobilka Ford měla ve třetím čtvrtletí překvapivě vysoký zisk a zlepšila výhled na další období. Spolu s akciovým trhem se vzhůru vydaly i ceny zlata.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9825 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 1,2 procenta. Podobně širší index S&P 500 si připsal 1,1 procenta na 1048 bodů, zatímco index Nasdaq Composite, který byl během dopoledne i ve ztrátě, zpevnil o 0,8 procenta na 2061 bodů.

Trh nechal prakticky bez povšimnutí bankrot finanční společnosti CIT Group, protože o problémech ústavu se delší dobu vědělo a trh byl seznámen i s tím, že podnik se k takovému kroku chystá. K celkovému růstu trhu se tak přidaly také akcie bank a jejich index KBW kolem poledne vykazoval růst o 2,5 procenta. Akcie CIT nicméně vykazovaly propad asi o 60 procent.

Statistika z Číny ukázala, že tamní zpracovatelský sektor podle indexu nákupního managementu v říjnu vzrostl už sedmým měsícem v řadě. Dostal se na 55,4 bodu, což je nejvyšší hodnota za rok a půl.

K celkovému zlepšení nálady přispěla i statistika ze Spojených států. Ta jednak ukázala růst výdajů ve stavebnictví, také ale potvrdila, že americká ekonomika prochází oživením. Index nákupního managementu za říjen se totiž prudce zvýšil a dostal se nejvýše od dubna 2006. Zvýšil se už třetím měsícem v řadě a s přehledem také překonal odhady analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK