Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně. Hlavní index Dow Jones před zveřejněním zprávy na závěr dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) klesl. Širší S&P 500 a technologický Nasdaq však posílily díky velké akvizici v železničním sektoru.

Index Dow Jones oslabil o 17,53 bodu, tedy 0,18 procenta, na 9771,91 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,53 bodu, čili 0,24 procenta, na 1045,41 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 8,12 bodu, neboli 0,4 procenta na 2057,32 bodu.

Společnost Warrena Buffetta Berkshire Hathaway oznámila, že se dohodla na koupi železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe. Dohoda ohodnocuje železniční společnost na 34 miliard USD a je pro Berkshire zatím největší v historii. Akcie firmy Burlington v reakci na to posílily o 27,5 procenta a index Dow Jones dopravních společností stoupl o 5,3 procenta.

Negativní dopad na náladu na trhu však mělo snížení hodnocení polovodičového sektoru od firmy Morgan Stanley. Polovodičové firmy se zařadily mezi tituly s největšími ztrátami a index polovodičových firem PHLX oslabil o 1,3 procenta.

Měnový výbor Fedu v úterý zahájil dvoudenní zasedání. Investoři očekávají, že úrokové sazby zůstanou beze změny blízko nuly. Mezi investory však převládá nervozita kvůli ekonomickému výhledu, který má banka zveřejnit.

Americký dolar v úterý rostl a k euru se dostal nejvýše za poslední měsíc. Zájem o dolar jako bezpečnou investici způsobily obavy o situaci globálního bankovního sektoru způsobené zprávou o hospodaření švýcarské banky UBS a změnami v britských bankách Lloyds a Royal Bank of Scotland.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,4706 USD, když předtím se propadlo až na 1,4627 USD, nejníže za čtyři týdny. Vůči jenu euro kleslo také o 0,4 procenta na 132,87 JPY. Kurz dolaru k jenu se téměř nezměnil, činil 90,32 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK