Co týden dal?

27.09.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také tento pátek jsme pro Vás připravili souhrn nejnovějších ekonomických událostí za poslední týden. Přinášíme Vám novinky ze světa, z domova i z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě:

Velká pozornost byla tento týden upřena především na Německo, kde po nedělních všeobecných volbách vyhrála strana spolkového kancléře Gerharda Schrödera (Volby zhoršily Schröderově vládě šance na reformu).

Pozornosti neunikla ani Evropská unie. Evropská komise se ocitla pod palbou kritiky členských zemí, které podstoupily nepopulární kroky, aby splnily původní dohody a do roku 2004 hospodařily s vyrovnaným rozpočtem. Nesouhlasí s tím, aby si největší ekonomiky Unie vymohly na snížení rozpočtových schodků delší časovou lhůtu (EU nepoužívá u rozpočtů stejný metr, sklízí kritiku, EU vyšší rozpočtové výdaje nedovolí). Deset zemí kandidujících na vstup do EU v roce 2004 se svým hrubým domácím produktem na jednoho obyvatele loni přiblížilo západu jen minimálně (Ekonomiky kandidátů EU loni doháněly západ pomalu).

Světem také stále hýbou obavy z války v Iráku, které vyhnaly v pondělí ceny ropy ve Spojených státech na 19měsíční maximum. Nervozitu prohloubilo irácké rozhodnutí odmítnout jakoukoli novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o kontrolách zbrojení (Obavy z války vyhánějí ropu na 19měsíční maximum).


Posledních 7 dní doma:

Ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje prostředky na programy pro postižené srpnovými povodněmi. Finanční prostředky se ke konečným postiženým dostávají přes kraje a  následně na obce (MMR uvolnilo na pomoc již přes 400 milionů korun).

Česká měna během tohoto týdne posilovala. Guvernér České národní banky ve čtvrtek uvedl, že nemůže vyloučit změnu úrokových sazeb. Také v pátek dopoledne česká měna mírně posílila, ale verbální intervence ČNB trh nijak nepřekvapila. (Guvernér ČNB Tůma nevylučuje změnu úrokových sazeb, Koruna proti euru mírně síli, ČNB trh nezaskočila).

Současná vláda dala Agrofertu (vítěz privatizace Unipetrolu) konečné ultimátum do 30. 9. a vyzvala jej, aby do tohoto data zaplatil kupní cenu 11,7 miliardy korun. Pokud tak neučiní, celá privatizace bude zrušena (Možnost spekulace na Unipetrol).


Posledních 7 dní na našem serveru:

Jak již jistě víte, minulý týden jsme spustili novou přílohu firmy.finance.cz, která je určena firemním návštěvníkům. Zde můžete využít rozsáhlou databázi 20.000 firem připravenou ve spolupráci s HBI. Během tohoto týdne doznaly tyto stránky mnoha změn. Jednou z nich je, že byly aktualizovány produkty pojišťoven a bank.

Pro lepší orientaci v bankovních a pojišťovacích produktech jsme připravili nové abecedy, které vám jednotlivé produkty představí a upozorní na jejich výhody a nevýhody.

Tento týden byl na serveru firmy.finance.cz nově vytvořen seznam asociací, který vám pomůže řešit nesnáze především tehdy, když se setkáte s problémy s jednotlivými jejími členy. Pokud tedy potřebujete zjistit telefonní číslo, email, adresu či jiný kontakt na některou z nich naše rozsáhlé seznamy vám jistě pomůžou.

O víkendu proběhlo přečíslování všech telefonních stanic v ČR. Všechny naše databáze jsou již aktualizovány. Pokud tedy budete potřebovat najít nové telefonní čísla vaší pojišťovny, banky nebo nějaké jiné instituce, využijte naše databáze.


Anketa:

Tento týden jsem se Vás ptali, kde všude byste zakázali používání mobilních telefonů. Největší procento účastníků ankety by jejich používání zakázalo na poradě - celých 38 %. Dalších 24 % hlasovalo pro restauraci a 11% pro městskou hromadnou dopravu. V anketě však hlasovalo také celých 22 % čtenářů pro variantu, aby se nikde používání mobilních telefonů nezakazovalo.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU