Koruna dopoledne drží středeční zisky, je mírně nad 26 Kč/EUR

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne držela středeční zisky k oběma hlavním světovým měnám a zůstala těsně nad hranicí 26 Kč/EUR a na 17,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna byla ve středu nejúspěšnější měnou regionu, jako možný důvod analytici uvedli přivírání pozic investory před zasedáním bankovní rady České národní banky.

"Vzhledem k dnešnímu jednání ČNB se koruna může dál odchylovat od okolních měn. Očekávání o výsledku hlasování se rozcházejí, většina trhu je však názoru, že se sazby ČNB dnes měnit nebudou, k čemuž se přikláníme i my. Může sice přijít slovní varování koruně, ale to by nemělo kurz zásadně ovlivnit. Pokud však banka překvapí a sazby sníží, koruna pravděpodobně odevzdá část zisků, které tento týden nashromáždila," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolar zastavil oslabování způsobené středečním jednáním americké centrální banky (Fed), která ponechala úrokové sazby beze změny těsně nad nulou a slíbila je nechat na rekordním minimu ještě dlouho. Podle Vlka se začala projevovat další změna na akciových trzích, kdy Wall Street v závěru zamířil dolů a evropské trhy se dopoledne obchodují hluboko v červeném, a dolaru se tak "dostalo úlevy od negativního tlaku". Kolem 11:00 byl dolar těsně nad 1,484 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK