Koruna si díky měnovému rozhodnutí ČNB polepšila

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Koruna si ve čtvrtek polepšila k euru i dolaru. Díky měnovému rozhodnutí centrální banky se podívala pod 25,80 Kč/EUR, později však své zisky mírně korigovala. K euru proti středečnímu závěru posílila o deset haléřů na 25,90 Kč/EUR, vůči dolaru během dneška zpevnila o 16 haléřů na 17,39 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Bankovní rada České národní banky dnes těsnou většinou rozhodla, že úrokové sazby ponechá na rekordně nízkých 1,25 procenta. "To sice většina trhu čekala, ale tato varianta v kurzu stále nebyla plně započítána, takže se koruně dostalo impulsu k posílení až na 25,80 za euro," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Trh podle něj od doprovodného komentáře centrálních bankéřů čekal ostřejší slova proti koruně, než nakonec přišla. "ČNB jen sdělila, že korunu považuje za protiinflační riziko a že na dnešním jednání zvažovala i alternativní nástroje. Situace však nevyžadovala jejich použití. Koruna tak dostává příležitost si většinu zisků udržet," dodal Vlk.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky je z pohledu koruny pozitivní to, že jí zůstalo úrokové zvýhodnění vůči euru. Zatímco klíčová sazba Evropské centrální banky se nachází na rovném jednom procentu, sazba ČNB je o 25 bazických bodů výše.

ČNB dnes také zveřejnila novou prognózu. Centrální bankéři očekávají, že letos bude činit průměrný kurz koruny 26,40 Kč/EUR a příští rok by měla česká měna posílit na 25,70 Kč/EUR. V roce 2011 by pak měla koruna mírně zpevnit k 25,60 koruny za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK