Koruna dále posílila o zhruba 15 haléřů k euru i dolaru

06.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Česká měna pokračuje v posilování kvůli příznivým zprávám z tuzemska i dobré náladě na světových finančních trzích. Proti čtvrtečnímu závěru je koruna vůči euru i dolaru silnější o zhruba 15 haléřů na 25,73 Kč/EUR a 17,26 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna si začátkem týdne zvolila růstovou cestu a díky ČNB a dobré náladě ve světě se na ní udržela. Nesnížením sazeb a víceméně neutrálním komentářem dala centrální banka zapomenout na nedávné slovní intervence proti domácí měně. Ta proto logicky míří zpět na opuštěné pozice. Domácí obchodní bilance překonala odhady a tento vývoj jenom podpořila," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Zahraniční obchod ČR skončil v září přebytkem 17,8 miliardy korun, což byl meziročně o 7,3 miliardy Kč lepší výsledek. Jde o největší kladné zářijové saldo a třetí nejvyšší od vzniku České republiky.

"Ve prospěch koruny i okolních měn doposud hrál i vývoj na světových akciových trzích. Po růstu v USA i Asii však Evropa zaváhala a hlavní akciové indexy začaly mírně ztrácet. Středoevropské měny přesto své úvodní zisky zatím drží, dodal Vlk.

Americký dolar vůči evropské měně zůstal podle Vlka relativně stabilní a vliv pohybu akcií je nyní podle něj slabší. Kurz dolaru je tak dopoledne kolem na 1,489 USD/EUR, což proti včerejšku znamená jen nevýraznou změnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK